Нові горизонти співдружності інженерів-електриків України і Польщі

9 липня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся візит делегації Асоціації польських інженерів-електриків (SEP) на чолі з її президентом проф. Петром Шимчаком. Це вже друга зустріч з президентом SEP в стінах КПІ, перша відбулася з викладачами і студентами факультету електроенерготехніки та автоматики у квітні 2015 р.

Асоціація польських інженерів-електриків (SEP) – найбільша в Республіці Польща неурядова творча організація науково-технічного характеру, що діє в соціальних і суспільних інтересах, була заснована в 1919 році інженерами – представниками електротехнічної промисловості. Сьогодні, зазначена добровільна спільнота об’єднує майже 23 000 інженерів-електриків спеціальностей, які пов’язані з електротехнікою в її широкому розумінні, а також юридичних осіб, зацікавлених в діяльності такого об’єднання.

Президент SEP Петр Шимчак ознайомив присутніх з історією, напрямами діяльності і програмою реалізації низки заходів, приурочених до 100-річчя SEP, яке відзначається у поточному році. Завідувач кафедри електромеханіки проф. В.Ф. Шинкаренко наголосив на важливій ролі підготовки висококваліфікованих інженерних кадрів енергетичних, електромеханічних і електротехнічних спеціальностей, що зумовлено зростаючими обсягами споживання електроенергії, тенденціями глобального переходу на електротягу, розвитком робототехніки і електротехнологій. Проректор, директор Українсько-польского центру проф. С.І. Сидоренко інформував польську делегацію про напрями і результати багатостороннього співробітництва КПІ ім. Ігоря Сікорського з університетами і громадськими організаціями Республіки Польща. Сторони обговорили і узгодили перспективні напрями науково-технічного і економічного співробітництва між КПІ і SEP.

Польська делегація також відвідала встановлений на території університету пам’ятник випускнику КПІ 1906 року – видатному польському фізико-хіміку і державному діячу проф. Войцеху Свентославському, який пізніше був ректором Варшавської політехніки і міністром освіти Польщі.Climacool Vent M