Міжнародний саміт жінок-дослідниць у Варшаві

З 26 по 28 листопада 2018 р. у Варшаві пройшла Міжнародна конференція “Perspektywy Women in Tech Summit”. Участь у ній брали студентки, аспірантки та молоді жінки-науковці з одинадцяти країн Європи, які працюють в ІТ-галузі. Ця конференція стала першим подібним заходом у Центральній і Східній Європі та Центральній Азії (CEE & CA). Серед тисячі її учасниць сто дві репрезентували нашу країну, в тому числі шістдесят – КПІ ім. Ігоря Сікорського. Впродовж трьох днів вони працювали у воркшопах, брали участь у дискусіях, зустрічах і презентаціях від таких відомих міжнародних компаній, як Google, ABB, Facebook, Ericsson, McKinsey&Company, Tomtom, Іntel, 3M, Dell та інших. Окрім того, для учасниць було організовано семінари, присвячені питанням менеджменту, розвитку бізнесу, банкової системи та правам жінок.

Штабом підготовки українських учасниць до конференції був Українсько-Польський центр КПІ. Ця робота розпочалася 17 липня 2018 року й не переривалася до кінця листопада. Тож до Польщі від України поїхали представниці двадцяти одного вітчизняного вишу та шість осіб від нашого університету, які їх супроводжували. Українські учасниці їхали до Варшави та із Варшави двома автобусами фірми “Євроклуб” коштом європейського проекту “IT for SHE”.

Завдяки допомозі Національної поліції України учасниці делегації, навіть попри примхи погоди та акції мітингувальників-“євробляхерів” на кордоні, безпечно і вчасно дісталися Варшави. Їх гостинно зустріли координатори української делегації – Польський освітянський фонд “Perspektywy”.

Міжнародна конференція “Perspektywy Women in Tech Summit”, що, як можна зрозуміти з її назви, мала чітку гендерну спрямованість, забезпечила для студенток, аспіранток та молодих дослідниць України можливість обговорити освітні і дослідницькі технології майбутнього, налагодити контакти, показати потенціали професійного зростання та обмінятися досвідом в IT-сфері й, у кінцевому підсумку, долучитися до євроінтеграційних процесів у науці. Не забули організатори й про розумне дозвілля для учасниць: одним із найголовніших заходів культурної програми була гала-вечірка в Науковому центрі ім. Коперніка (Centrum Nauki Kopernik) – сучасному просвітницькому і науково-дослідному просторі, яка надала кожній небайдужій до науки та досліджень учасниці майже необмежені можливості для задоволення своєї цікавості в кількох зонах – у планетарії, театрі роботів, зоні світла, зоні руху та інших. Що ж до дискусійних панелей Варшавського саміту, то вони охоплювали широке коло актуальних проблем сьогодення в техніці, майбутнього технологій і наслідків їхнього подальшого розвитку. Також обговорювалися питання внеску жінок у цю життєво важливу для людства царину, побудови ними успішної власної кар’єри тощо.

Тож результати конференції мають велике значення для України, для КПІ в професійному, політичному та людському вимірах.

За інформацією ДМСAprender a correr