Винаходи українців, що змінили світ

Перший підводний човен – чайка.
Безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків, чайка, була створена у XVI-XVII ст. З зовнішньої сторони бортів прикріплювався чагарниковий пояс, який дозволяв спускати човен під воду і утримувати його в такому положенні. Швидкість чайки була приблизно 15 км/год, що давало можливість козакам легко втікати від турецьких галер.

Годинник-глюкометр для діабетиків.
Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть визначити рівень цукру в крові в любий момент. Для цього не потрібно здавати кров.

Екологічно чисте паливо.
Інженер з Славутича Володимир Мельников створив машину, яка перероблює відходи деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває опилки до 300 градусів, завдяки цьому виникає рослинний клей. Потім працюючий прес стискає масу з силою 200 т на кв. см . В результаті отримуємо паливний брикет, схожий на антрацит.

Опріснення морської води.
Технологію опріснення морської води для пиття створив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим способом морська вода перетворюється в кристали, з поверхні котрих можна видалити сіль, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени та нервову систему людини.

Профілактор Євмінова.
Причиною створення тренажеру і популярної зараз у всьому світі методики профілактики і лікування захворювань хребта В’ячеслава Євмінова була особиста серйозна травма винахідника. Під час експериментів по дозуванню навантажень і виконання вправ під різними кутами, які посилювали процеси обміну і зміцнювали м’язи хребта, був створений тренажер, який одержав назву «Профілактор Євмінова».

Пристрій для боротьби з ураганами.
Унікальну конструкцію для захисту побережжя створив доцент фізико-технологічного факультету Рівненського державного університету Віктор Бернацький. Пристрій ловить потоки сильного вітру і зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря. За свій винахід українець одержав нагороду від Європейської науково-промислової палати.

Самий швидкий автомобіль у світі.
У надшвидкісному автомобілі, проект якого в 1966р. розробив харківчанин Володимир Нікітін, був встановлений гелікоптерний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини складала 400 км/год, але вона не була досягнута із-за відсутності відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївській трасі ХАДІ-7, стартував з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

Кінескоп.
Йосип Тимченко – людина, яка за 2 роки до винаходу братів Люмер, сумісно з фізиком Миколою Любімовим розробив стрибаючий механізм “равлик”. Його принцип дії був закладений в основу створення кінескопу. В 1893 р. в Одесі були продемонстровані два фільми, зняті за допомогою першого кінескопу. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак, його пристрій не було запатентовано.Air Max