День першокурсника – 2018

Традиційне свято «День першокурсника» в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», яке відбулося 31 серпня, пройшло особливо урочисто: 2018 рік – це рік, коли університет відзначає своє стодвадцятиріччя.

Участь у привітаннях нових київських політехніків узяли Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей, заступник Міністра молоді і спорту України Микола Мовчан, президент Асоціації випускників КПІ народний депутат України Дмитро Андрієвський, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь, голова Секції вихованців КПІ в Польщі Януш Фукса, відомий скульптор Микола Зноба та інші почесні гості.

Цьогоріч КПІ ім. Ігоря Сікорського поповнився майже на 5000 першокурсників. Вони здобуватимуть знання на денній і заочній формах навчання. Приймальна кампанія вкотре засвідчила, що університет є одним із лідерів популярності серед абітурієнтів. Понад те, в умовах, за якими тепер формується державне замовлення на підготовку фахівців у вітчизняних закладах вищої освіти, тобто коли «гроші ходять за студентом», саме КПІ ім. Ігоря Сікорського отримав найбільшу кількість бюджетних місць в Україні. І більшість нових членів славетної родини київських політехніків прийшли цього дня на Площу Знань університету.

На них чекали найрізноманітніші заходи: відкриття пам’ятника видатному філософу і демонстрація технічно-наукових розробок студентів і співробітників університету, парад чемпіонів і призерів найпрестижніших спортивних змагань і виступи художніх колективів Центру культури і мистецтв університету та багато іншого. І, певна річ, напутні слова від керівників університету і почесних гостей.

Отже розпочалися урочистості з відкриття пам’ятника видатному китайському мислителю, педагогу і політичному діячеві Конфуцію (автори пам’ятника Микола Зноба та Вероніка Дірова). Його встановлено на Площі Знань обличчям до корпусу №7, де працюють більшість кафедр гуманітарного спрямування. Особливу вагу Конфуцій приділяв питанням виховання досконалої людини й мудреця. Тому на постаменті пам’ятника викарбовано його слова «Той, хто вчиться, але не мислить – втратить себе, той, хто мислить, але не вчиться – занапастить себе».

«Любов та шана українського народу до Конфуція – невипадкова. Чи це принцип приносити користь людям, служити не своїм егоїстичним комплексам, а жити для інших; чи це дух гуманізму: не роби іншому того, чого не бажаєш собі; чи це концепція оволодіння знаннями: коли троє в дорозі – один з них, безумовно, мій вчитель; чи це шлях гостинності – радо зустрічати друга, що приїхав здалеку. Все це є квінтесенцією конфуціанства, яка здатна знайти відгомін в історії, культурі та системі цінностей наших двох народів», – наголосив, виступаючи на церемонії відкриття, Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей.

Наступна частина свята відкрилася підйомом над Площею Знань прапора України. Це право було надано військовослужбовцям роти Почесної варти Окремого полку Президента України. Після цього представники інститутів і факультетів університету пронесли площею кошики квітів, щоб покласти їх до монументів київським політехнікам, які загинули в роки Другої світової війни, під час Революції Гідності і в боях на сході України, хреста Героям Небесної сотні, а також до пам’ятників видатним ученим і конструкторам, навчання і діяльність яких були пов’язані з КПІ. Хвилиною мовчання учасники урочистостей вшанували пам’ять студентів, випускників і співробітників університету, які поклали життя за волю України.

А потім новоспечених студентів університету привітали ректор і почесні гості.

«Дорогі першокурсники! На вас чекає напружена і важка робота з оволодіння новими знаннями і вміннями. Але, водночас, вас чекає захопливе і цікаве студентське життя. Тому що КПІ – це більше ніж університет у традиційному розумінні Це великий науково-освітньо-інноваційний і методологічний центр формування непересічних особистостей і фахівців, – так звернувся до першокурсників ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. – КПІ надає шанс кожному з вас відбутися в різних сферах людської діяльності залежно від ваших уподобань… Я бажаю вам скористатися цим шансом. Щоб ви стали особистостями з великої літери. Щасти вам на цьому шляху!»

Перед студентами виступили також Дмитро Андрієвський, Олександр Яцунь, Януш Фукса та інші.

Урочиста частина завершилася проходженням перед першокурсниками та їх батьками студентів – переможців різноманітних міжнародних і всеукраїнських предметних і наукових олімпіад, конкурсів проектів 2017-2018 рр., найсильніших представників різноманітних видів спорту, які не лише відстоювали честь університету на змаганнях різного рівня, але й перемагали в них; аматорів мистецтв, які вдосконалюють свої таланти в колективах Центру культури і мистецтв КПІ. Особливе зацікавлення присутніх викликала демонстрація науково-технічних розробок студентів і співробітників університету: гоночних автомобілів-болідів «Формула студент КПІ», що брали участь у міжнародних змаганнях серії «Formula SAE» у Чехії, Угорщині та Нідерландах; наносупутників та безпілотних літальних апаратів, спроектованих у КПІ ім. Ігоря Сікорського, тощо.

Святковий марш-парад студентів увінчався запаленням над Площею Знань символічного факелу знань, який студенту–першокурснику передали студенти-відмінники, які вступили до магістратури.

Насамкінець у київське небо злетіли великі літери «КПІ 120», зв’язані з жовтих і синіх повітряних кульок. Під звуки студентського гімну «Гаудеамус», що його виконувала Народна академічна хорова капела КПІ, вони урочисто попливли над учасниками дійства. І вже повним сюрпризом для глядачів стала злива маленьких листівок з поздоровленням із 120-літтям університету, яка зненацька линула з квадрокоптерів, які ширяли над площею.

А завершаться заходи з нагоди відзначення Дня першокурсника в КПІ ім. Ігоря Сікорського 1 вересня концертом просто неба на Площі Знань. Участь у ньому братиме група «ВВ» та випускник КПІ і, за сумісництвом, фронтмен групи Олег Скрипка.

ДжерелоMens Running Shoes USA