Ще один польський професор став Honoris Causa Львівської політехніки

В історичній актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» відбулось засідання його Вченої ради з нагоди надання почесного звання Honoris Causa ректору Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташіца, президентові конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща, професору Тадеушу Сломці.

Зазначимо, що звання Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) (лат. honoris causa — «заради пошани») — ступінь доктора наук або ж доктора філософії — це найвище почесне звання, яким Львівська політехніка щорічно відзначає громадських, державних і релігійних діячів, політиків і вчених різних країн світу за значний внесок у розвиток науки, освіти, культури та духовності. До речі, вперше звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки (на той час Вищої політехнічної школи) отримала ще у 1912 році Нобелівська лауреатка в галузі фізики Марія Склодовська-Кюрі. Загалом же з того часу це почесне звання було присвоєно 44 визначним особистостям України та світу. Серед них – чимало й відомих польських науковців, громадських діячів і політиків.

Тадеуш Сломка народився 27 жовтня 1948 р. у місцевості Свьонтнікі Гурне поблизу Кракова. Закінчив Геологічний технікум у Кракові, а пізніше – у 1972 році – отримав вищу освіту на Геологорозвідувальному факультеті Гірничо-металургійної академії у Кракові. Він є автором та співавтором понад 230 наукових публікацій, присвячених актуальним проблемам геології. Від 2012 року проф. Тадеуш Сломка є ректором Гірничо-металургійної академії. Також створив Всесвітню асоціацію геотуризму та є її президентом. У 2015 році став головою першого у Польщі Союзу вишів “Інно-Тех Крак”. До складу цього об’єднання нині входять три краківські університети: Гірничо-металургійна академія, Краківська політехніка та Сільськогосподарський університет. Пана Тадеуша високо цінують не лише у Львівській політехніці, але й у так і в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, чиїм почесним доктором він також є, за налагодження плідної міжуніверситетської співпраці, активній участі в становленні програми подвійних дипломів, а також взаємного обміну у викладанні лекцій науковцями у вишах обох країн.

Участь в урочистості взяли члени Вченої ради Львівської політехніки на чолі з її ректором Юрієм Бобалом і запрошені представники львівської громадськості та місцевої влади та польської діаспори. З короткою інавгураційною промовою перед присутніми виступи професор Тадеуш Сломка. І що стало приємною несподіванкою для всіх, виголосив він її українською мовою, завершивши виступ словами “Слава Україні!”. Він щиро подякував членам Вченої ради і особисто ректорові Львівської політехніки Юрію Бобалу за виявлену довіру й визнання його заслуг у науково-освітній сфері. Особливе його хвилювання пов’язане з тим, що список викарбуваних на мармуровій дошці імен видатних вчених — докторів Honoris Causa Львівської політехніки — відкриває велика полячка, двічі лауреат Нобелівської премії з фізики Марія Склодовська-Кюрі, котрій це почесне звання було присвоєно у далекому 1912 році.

Привітали нового почесного доктора Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольські та його науковий соратник, доктор Honoris Causa Львівської політехніки, декан відділу менеджменту Краківської гірничо-металургійної академії Пйотр Лебковські. Прикладом плідного співробітництва між Україною і Польщею назвала сьогоднішню подію народний депутат України, співголова групи з міжпарламентських зв’язків із Польщею професор Львівської політехніки Оксана Юринець.

Ще однією приємною несподіванкою під час засідання Вченої ради став короткий виступ студента Миколи Кульпі, який цьогоріч отримає одночасно два дипломи — Львівської політехніки та Краківської гірничо-металургійної академії. Його коротка промова, яка прозвучала на польській та українській мовах, тепло й прихильно сприйняли учасники вшанування краківського професора.

Ігор ГалущакNew Nike Shoes