[Дозвілля] “Акули люблять джаз, але розгублені, коли чують класичну музику”, кажуть вчені

Дослідники Університету Маккуорі Сіднея виявили, що акули здатні розпізнавати джазову музику.

В статті, опублікованій в журналі Animal Cognition, дослідники на чолі з Катариною Віла Поука тренували молоду акулу Порт-Джексона підпливати до місця, де грав джаз, щоб отримати їжу. Вважалося, що акули навчились асоціювати звук мотору човна з їжею, тому що їжу часто кидають з туристичного човна, щоб привернути увагу акул до експедицій з дайвінгу в клітках – дослідження показує, що вони можуть швидко вивчити ці асоціації.

Тест було ускладнено додаванням класичної музики – це збивало з пантелику акул, які не могли розрізнити джазову та класичну музику. “Було очевидно, акули знали, що повинні були щось зробити, коли грала класична музика, але вони не могли зрозуміти, що треба пливти до іншого місця”, сказав дослідник Кулум Браун. “Завдання важче ніж здається, тому що акули повинні вивчити, що різні місця асоціюються з визначеним жанром музики, який поєднувався тоді з винагородою їжею. Можливо, якщо збільшити тренування, вони змогли би визначати”.

Віла Поука додала: “Акули недооцінюються, в основному, коли справа доходить про можливості навчання – більшість людей вважають їх тваринами без розуму, з інстинктами. Однак, вони мають дійсно великий мозок і є набагато розумніші, ніж їх вважають”. Вона сказала, що свідчення цього будуть спонукати до активізації діяльності по збереженню.

Джерело

Переклад виконала Юлія БлизнюковаMen's Shorts – Shop Men's Shorts Online yellow