У більшості держав на гербах були орли і леви, у нас – винятково стилізований знак, – історик Юрій Савчук

На роль герба УНР претендувало кілька символів: княжий знак Володимира Великого, галицький лев, архангел Михаїл, козак з мушкетом і давній київський герб, що його називали «арбалет».

В студії Громадського радіо — історик, геральдист, прапорознавець старший науковий співробітник сектору генеалогічних та геральдичних досліджень інституту історії України НАН наукових досліджень Юрій Савчук.

Василь Шандро: В Музеї української революції 1917-21 років відбулася лекція, що стосується століття герба УНР – тризуба. Що означає «сто років Тризубу»?

Юрій Савчук: Ми відзначаємо саме століття затвердження Тризуба державним гербом УНР. Не говоримо про вік цього знаку, а говоримо про його нове суспільне, правниче і державне становище. У Конституції немає слова «тризуб», є вислів «знак княжої держави Володимира Великого». Паралельно маємо 200-річчя появи самого слова «тризуб». Вперше його використав в 1816 році у своїй праці російський історик Карамзін.

Василь Шандро: Існує конкретна дата появи державного герба?

Юрій Савчук: Закон ухвалили 12 лютого за старим стилем. Одночасно із законом про ухвалення Тризуба державним гербом, ухвалили закон про перехід на новий календар. Тому після 15 лютого наступним днем стало 1 березня. Датою утвердження Тризуба, як державного герба, ми називаємо 12 лютого за старим стилем.

Василь Шандро: Хто запропонував використовувати у символіці саме Тризуб?

Юрій Савчук: В середовищі еліти того часу дискусія про національні емблеми розпочалася дещо раніше. Вихід «Ілюстрованої історії України» Михайла Грушевського у 1911 році поклав початок дискусії. На цю роль претендувало кілька символів: княжий знак Володимира Великого, галицький лев, архангел Михаїл, козак з мушкетом і давній київський герб, що його називали «арбалет». З особливою актуальністю ця тема постала у 1917 року, коли новоутворена Українська Центральна Рада розпочала будівництво державних основ. У цей час пропонувалися на роль державного герба, зокрема Грушевським, і нові знаки та емблеми. Наприклад, — зірки, подібно до США, які б символізували кількість українських земель; літери «У» або «УНР» на взірець того, як використовувала знак «R.F.» Франція. Загалом історіографія подарувала близько 40 версій про те, що ж означає Тризуб. Поступово утвердилася домінуюча думка, що це знак власності; спадковий династичний знак, який не був устійнений та зазнавав певної модифікації спадкоємцями. Ще до утвердження Тризуба державним гербом УНР він був відтворений на перших українських паперових грошах та прапорах українського флоту.

Василь Шандро: Хто дизайнер українського Тризуба?

Юрій Савчук: Це славетний митець Василь Кричевський. Домінантна функція кожного знаку, прапора, емблеми – вирізнятися поміж інших. Якщо у більшості держав на зображеннях гербів були орли і леви, то у нас маємо винятково стилізований знак.

За інформацією Громадського радіоAir Jordan XIV Low