[До 120-річчя КПІ ім. Ігоря Сікорського] Київський політехнічний музей

Державний політехнічний музей знаходиться на території академмістечка НТУУ “КПІ”. Це найбільший університетський музей в Україні. Музей розпочав свою діяльність у 1998 році, коли відзначався 100-літній ювілей Київського політехнічного інституту, який був заснований за наказом російського царя Миколая ІІ разом з політехнічними інститутами у Варшаві та Санкт-Петербурзі.

Музей розташовано у відремонтованому приміщенні колишньої виробничої майстерні. 10 років пізніше, з нагоди 110-річчя КПІ поруч, у переобладнаній автомайстерні було відкрито відділ авіації та космонавтики цього музею. На сьогоднішній день у 9 залах загальною площею 1,5 тис. кв. м. у 13 тематичних розділах можна побачити 3 тис. експонатів з 10 тис., які нараховують фонди музею. Експонати представляють різні напрямки розвитку науки і техніки, зокрема такі, як електроніка, радіотехніка, телекомунікація, приладобудування, машинобудування, стрілецька зброя, натомість у відділі авіації та космонавтики можна ознайомитися з експонатами, що стосуються авіабудування і космічної промисловості.

Предметом гордості музею є найстаріший російський радіоприймач з 1917 року та телефонні апарати з 30-х років ХХ століття. Серед експонатів є також один з перших радянських телевізорів КВН-49, обчислювальні машини МИР-1 і ЛУЧ, а також персональний комп’ютер НЕВРОН. В окремому відділі знаходяться: оригінальний космічний корабель ВОСТОК-4, пульт управління з космодрому Байконур, тренажер, що складається з пульту космічного оператора та імітатора зіркового неба, авіадвигуни, телеметричні прилади та прилади обліку даних. Серед фотографій космонавтів бачу зображення Мирослава Гермашевського.

Поруч з будинками музею стоять: вертоліт Ми-2 (машини цього типу випускалися у Польщі з 1965 р.), танк Т-34 (був на озброєнні формувань І українського фронту), паровоз 9П (використовувався в Україні з 1954 р.). Між музейними залами та головним корпусом знаходиться алея заслужених з пам’ятниками і бюстами видатних учених, імена яких пов’язані з КПІ – зокрема, Володимира Челомея, Сергія Корольова, Сергія Лебедєва, Архипа Люльки, Євгена Патона, Ігоря Сікорського. Всі вони зробили свій внесок у розвиток авіації та космонавтики.

Ім’я Ігоря Сікорського було присвоєно Київському політехнічному університету в серпні 2016 р.

Януш Фуксаadidas NMD kaufen