[Анонс на 5–10 вересня] Участь Рене Вавжкевича у проекті «Самоідентифікація: європейський дизайн ⇄ мистецтво»

Богдана Хмельницького, 29/2
оф. 17, Київ, Україна
подивитися на карті
+38 044 288 03 04

5 вересня – 10 вересня 2014 року
Школа Візуальної Комунікації, вул. Артема, 1-5, Київ

Проект  створеною з метою артикулювати «позиції» пост-комуністичних країн у мистецтві дизайну та візуальній культурі, що проявляються крізь освітню призму. Це пошук точок перетину дизайну і мистецтва, нових підходів до «виховання» дизайн-дослідників, дизайн-арт-критиків, міждисциплінарних фахівців. Це  майданчик для обміну досвідом між державними й приватними освітніми установами у даній сфері, обговорення попиту і пропозиції ринку дизайну, зокрема, в Україні та у Польщі.

 

5 вересня 18.30-21.00 / арт-центр «Я Галерея»/ Київ, вул. Хорива, 49б

КРУГЛИЙ СТІЛ «САМОІДЕНТИЧНІСТЬ: УКРАЇНСЬКИЙ ДИЗАЙН ⇄ МИСТЕЦТВО»

Під час круглого столу спікери спробують переосмислити роль сучасної візуальної культури України в умовах загальної глобалізації і входження її до складу Євросоюзу. Запитання впізнаваності країни і національної ідентифікації. Виклики, що стоять перед сьогоднішніми дизайнерами та художниками. Спадщина східноєвропейських освітніх традицій, а також новий досвід, що прийшов з появою альтернативних форматів освіти в Україні та Польщі.

Мета і завдання відкритого Круглого столу:
Артикулювати позиції (також умови для їх набуття) ідентичності посткомуністичних країн, яка проявляється в галузі дизайну та візуальної культури через призму освіти і культурних ініціатив в цих сферах.

Пошук точок дотику сфер дизайну і мистецтва; нових підходів до підготовки дизайн-дослідників, дизайн- і арт-критиків, міждисциплінарних фахівців; формати взаємодії сторін, зацікавлених у міжнародному культурно-освітньому співробітництві.

Обмін досвідом між майданчиками, що пропонують актуальні альтернативні форми державним інституціям та їх сприйняття на рівні соціуму / держави в Україні і в Польщі. Обговорення потреби суспільства у творчих фахівцях, атакож здатності відповідати цим запитам в Україні і в Польщі учасниками даного проекту.


ОРГАНІЗАТОРИ КРУГЛОГО СТОЛУ:
Школа візуальних комунікацій (Україна, Київ) – освітня платформа для професійного навчання та розвитку в сфері дизайну, мистецтва та медіа, що активно працює з 2006 року.
Польський Інститут – представництво Міністерства закордонних Справ Республіки Польща, мета діяльності якого – популяризація польського наукового і культурного життя, презентація найбільш значущих подій і явищ, що відбуваються у Польщі.
VCC (Visual Communication Culture) (Україна, Київ), громадська організація, мета якої – розвиток і популяризація культури візуальних комунікацій в Україні та за кордоном.
School of Form  (Польща, Познань) – вищий навчальний заклад в сфері дизайну
Арт-центр Павла Гудімова «Я Галерея»

 


СПІКЕРИ КРУГЛОГО СТОЛУ:
Рене Вавжкевич – графічний дизайнер, викладач School of Form.
Тема: «Дізайнактівізм: нова роль дизайнера». Доповідь буде відображати історію становлення польського графічного дизайну і мінливу впродовж останніх 30 років роль дизайнерів.

Наталія Синепупова – графічний дизайнер, засновник і керівник School of Visual Communication.
Тема: «Освітні реформи у сфері дизайну та мистецтва. Вимоги до сучасних школам альтернативного типу, до їх навчальним концепціям, педагогічному складу ». На прикладі досвіду роботи School of Visual Communication буде представлений аналіз «швидких» форматів освіти, що дають розуміння суті дизайну і мистецтва, виконавці якої в креативній формі вирішують комунікаційні завдання.

Алевтина Кахідзе – художниця: автор інсталяцій, медіа-робіт, перформансів, текстів і дизайнерських об’єктів, лауреат Премії Малевича для українських художників, созасновниця приватної програми резиденції для художників і кураторів «Розширена історія Музичі».
Тема: «Спірна природа явищ: мистецтво чи дизайн».
Для учасників круглого столу Кахідзе розповість про «ефект переливання», терміні, який художниця застосовує до об’єктів, проектам та подіям, що мають спірну природу – бути мистецтвом і дизайном одночасно.

Павло Гудімов – дизайнер, архітектор, куратор і організатор виставок українських художників, музикант, громадський діяч, засновник арт-цента «Я Галерея».
Тема: «Кураторська практика, як частина освітнього процесу».
В рамках круглого столу Павло Гудімов поділиться особистим досвідом роботи з молодими художниками і дизайнерами, розповість про роль куратора у професійному становленні творчих одиниць.

Олена Правило – продюсер, культурний активіст, співзасновник Конгресу Активістів Культури.
Ярослав Бєлінський – графічний дизайнер, фахівець з візуальних комунікацій, співзасновник Конгресу Активістів Культури.
Тема: «Самоорганізація як інструмент для соціальних змін, створення дієвих механізмів розвитку культури». Потенціал міждисциплінарних проектів та роль дизайн-активістів у розвитку культурного середовища України на прикладі досвіду проведення Конгресу Активістів Культури.

 

6-10 вересня – майстер-класи Рене Вавжкевича для студентів

 

Рене Вавжкевич – дизайнер, куратор, дослідник, випускник Варшавської академії мистецтв. Співзасновник однієї з перших незалежних студій  дизайну у Польщі «MamaStudio»(2001-2008). Ініціатор і куратор виставки-проекту „Design Freedom”, що презентувала трансформацію польської візуальної культури від часів «Солідарності» до сьогодення. Організатор першого у Польщі фестивалю графічного проектування «Targi Wiedzy Graficznej» Співзасновник Асоціації дизайнерів-графіків Польщі (STGU) і Майстерні критики дизайну – think tank, який займається культурою дизайну Центральної Європи. Викладач School of Form у Познані, де курує спеціальність Communication Design.Nike nz