Семінар з біомедичної інженерії Познанського технологічного університету, продовження Українсько – Польської співпраці.

14-17 листопада викладачі, аспіранти та магістри факультету біомедичної інженерії (ФБМІ) Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», у рамках міжуніверситетської співпраці  щодо програми подвійного диплому магістра біомедичної інженерії, відвідали Познанський університет технологій (ПУТ) та взяли участь у «The II Seminar biomedical engineering». Зокрема: декан ФБМІ  В. Б. Максименко, зав. кафедри біобезпеки і здоров’я людини І. Ю. Худецький, секретар вченої ради факультету, ст. викладач кафедри біомедичної кібернетики В. С. Якимчук;  аспіранти:  Ю. Стасюк,     І. Суліковська, І. Богайчук, М. Козій;  магістри: П. Михайлова                           і О. Скринська.

          Відбулися зустрічі української делегації з ректором ПУТ, проф. Томашом Льодиговським, проректором, проф. Теофілом Єсіоновським, та керівниками факультетів і кафедр. Було обговорено та визначено напрями майбутніх спільних наукових розробок із залученням магістрів та аспірантів, умови виконання спільних навчальних програм. 

          Ознайомлення з високим рівнем технологічно оснащеними підрозділами ПУТ дозволило встановити творчі та наукові зв’язки з керівниками і виконавцями наукових проектів, які мають білатеральну перспективу. Проведено зустрічі та переговори на факультетах: механічної інженерії та управління, хімічні технології;  в інститутах: хімічної та виробничої інженерії, технології матеріалознавства, автоматики і робототехніки; у відділах полімерів і  функціональних наноматеріалів;  у лабораторіях: виробництва пластмас, біоматеріалів і скаффолдів, протезування, електрохімії, віртуальної реальності та біокібернетики.

Визначено перспективні напрями співпраці з розробки та застосування: біоматеріалів для заміщення кісткової тканини, а також скафолдів сумісних із стовбуровими клітинами, засобів протезування кінцівок, нового покоління діагностичних сенсорів, засобів і технологій зварювання та електричної абляції тканин, застосування матеріалів підвищеної міцності, обробки медичних зображень, діагностичної термографії.

Протягом візиту, в різних підрозділах, відбулися виступи магістрів та аспірантів з презентаціями наукових розробок факультету біомедичної інженерії перед бакалаврами та магістрами біомедичної інженерії ПУТ.

Були проведені  спільні робочі семінари за участі магістрів і бакалаврів ПУТ, які очолювали проф. Й. Бужкевич, проф. Є. Стаховська, док. Є. Качорек, док. М. Високовський. Заслухали доповіді польських колег про розробки підрозділів ПУТ та виступ проф. В. Б. Максименка про наукові проекти ФБМІ.

Магістри та аспіранти ФБМІ КПІ ім. Ігоря Сікорського виступили з презентаціями своїх робіт в галузі біомедичної інженерії за такими темами: «Нові імпланти для заміщення кісткової тканини на основі біоактивної кераміки і стовбурових клітин», «Нейростимуляція із зворотнім зв’язком», «Модуль управління робототехнічними засобами на основі біосигналів», «Модель електропорації», «Фотоплетизмографічний канал з виділeнням кривої дихання», «Біомин є перспективною матрицею для розвитку нового покоління трансплантатів кісткової тканини». Учасниками зустрічей відзначений високий професійний рівень доповідачів.

Відбулися робочі наради-консультації із проректором деканом факультету механічної інженерії та управління проф. Олафом Цишаком, заступником декана з освітньо-методичної роботи  проф.  Яном Унієвським, керівником навчання біомедичних інженерів проф. Ярославом Якубовичем.

Останній день візиту був присвячений участі в «The II Seminar biomedical engineering», який зібрав близько 600 учасників, в Лекційному центрі Познанського університету технологій (за окремою програмою). Семінар розпочався доповідями проф. В. Б. Максименка про досвід співпраці з Національним медичним університетом ім. О. О. Богомольця в галузі КАД/КАМ технологій,  к.т.н. В. С. Якимчук («Апаратне та програмне забезпечення системи «Електронний ніс») та Ю. Стасюка («Методи високочастотної коагуляції для лікування аритмій під час операцій на відкритому серці»). Подальша програма семінару була насичена дуже цікавими і високопрофесійними науковими виступами делегатів з інших університетів Польщі: проф. Єжи Малаховський («Розробка біодеградуючого внутрішньо-судинного стенту, розширеного на балоні – поточні тенденції та обрані модельні питання»), д-р Вітольд Уолке («Біоматеріали – реальність та перспективи»), д-р Єжи Назар («Онкологічне ендопротезування – нові можливості їх застосування в ортопедії»), Мирон Токарський («Портативна лабораторія, яка поміщається у кишені, і майбутнє молекулярної діагностики»), магістр інженер Якуб Войцеховський («Створення інтелектуального стетоскопу з машинним навчанням при обробці біомедичних сигналів»), Міхал Косьєдовський («Від ідеї до прототипу: як побудувати e-Health рішення з пацієнтами – проект Fit4Work») та ін.

За результатами обговорення раніше підписаної угоди між ПУТ та КПІ ім. Ігоря Сікорського щодо подвійного диплому для магістрів, були погоджені документи, які регулюють процедуру навчання та захисту магістерської дисертації. Також, сформульовано тези щодо підготовки нової угоди стосовно навчання у докторантурі за програмою подвійного диплома рівня доктора філософії. Проведено переговори щодо можливих варіантів та умов майбутньої співпраці. Заплановані подальші між університетські зустрічі, семінари, конференції та спільні наукові проекти.

Загальна атмосфера зустрічей була дуже теплою і привітною з боку студентів, викладачів та керівництва ПУТ.

Вся делегація КПІ ім. Ігоря Сікорського висловлює щиру подяку ректору, проф. Томашу Льодиговському та всім учасникам за відкриту і теплу атмосферу дуже насиченої зустрічами і продуктивними результатами майже тижневої співпраці, а також Ользі Вахріній за високу професійну організацію  візиту до Познанського університету технологій.Adidas paypal