Візит представників Конференції ректорів технічних вишів Республіки Польща

НТУУ «КПІ» відвідала делегація представників Конференції ректорів польських технічних вишів.

Члени делегації, до складу якої входили голова Конференції ректор Вроцлавської політехніки професор Тадеуш Вецковський, ректор з міжнародних зв’язків Конференції ректор Опольської політехніки професор Марек Тукендорф і директор Польської освітянської фундації «PERSPEKTYWY» Б’янка Сівінська, оглянули експозицію Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ» та провели у Науковому парку «Київська політехніка» перемовини з представниками факультетів і інститутів КПІ. Окрім того, гості з Польщі ознайомилися з роботою Українсько-польського центру вдосконалення технологій відновлювальних джерел енергії та енергоефективності на факультеті електроенерготехніки та автоматики.

Однією з головних тем, яка піднімалася в ході зустрічей науковців КПІ з польським колегами, було формування консорціуму вчених України та Польщі для підготовки проектів за пріоритетними напрямами програми Європейського Союзу «Горизонт 2020». Основними з них визначені технології очищення води; екологія; інформаційні та комунікаційні технології; стала енергетика; сталий розвиток; наноматеріали і нанотехнології; раціональне природокористування; науки про життя; «зелені» технології та альтернативні джерела енергії; кібернетична безпека; авіація та космічні технології; програма «Студентський супутник».

25 квітня представники польських технічних вишів зустрілися з Міністром освіти і науки України Сергієм Квітом. У зустрічі взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, директор департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України Володимир Яценківський, проректор Національного гірничого університету України Олександр Бешта, начальник управління міжнародних зв’язків НАН України Сергій Мякушко та інші.

«Я вважаю співпрацю вищих навчальних закладів чи не найважливішим елементом польсько-українських відносин взагалі, – зауважив під час розмови Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін. – Ця співпраця є дуже корисною для нас і ми матимемо можливість використовувати нові цікаві ідеї… Не забуваймо і про контакти поміж кафедрами і студентами. Це надзвичайно важлива справа, і з нашої точки зору мало що є важливішим».

Після обговорення питань розширення співпраці між університетами Польщі та України голова Ради Асоціації ректорів технічних університетів України ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України М.З.Згуровський та голова Конференції ректорів технічних вузів Республіки Польща професор Тадеуш Вецковський підписали Генеральну угоду між Асоціацією ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Конференцією ректорів технічних університетів Республіки Польща.

«Я вірю, що ця угода посилить співпрацю між нашими університетами і матиме дуже позитивні наслідки для нас, зокрема і в створенні консорціумів у роботі над спільними проектами, що підтримуватимуться Європейським Союзом…», – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, вітаючи учасників підписання.

Під час візиту до КПІ польські гості також обговорили з ректором Михайлом Згуровським, проректором з наукової роботи Національного гірничого університету України (м. Дніпропетровськ) Олександром Бештою і директором Центру українсько-польського співробітництва цього університету Романом Дичковським питання підготовки до Форуму ректорів технічних університетів Республіки Польща і України, який планується провести в жовтні цього року в Дніпропетровську. Особливу увагу при цьому було приділено досвіду Польщі у справі міжнародної акредитації програм технічних університетів та налагодженню співпраці з Європейськими агенціями – гарантами якості вищої освіти. Як одне з головних це питання розглядатиметься і на Форумі.

За матеріалами сайту kpi.ua

Nike Air Max Classic