Свято інноваторів: у Київській політехніці відкрився VI Всеукраїнський фестиваль «Sikorsky Challenge 2017»

 

 

10 жовтня у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відкрився VІ Всеукраїнський фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2017».

Фестиваль проводиться з 2012 року. Свою назву він отримав на честь всесвітньовідомого авіаконструктора, киянина за походженням, колишнього студента Київського політехнічного інституту Ігоря Сікорського. Тож у логотипі фестивалю є і капелюх – незмінний атрибут і, за переказами, талісман, з яким великий інноватор ХХ століття ніколи не розлучався.

«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського вважає своїм обов’язком проводити такі фестивалі задля виховання молоді, добре підготовленої в інженерії, математиці, природничих науках і з інноваційним мисленням. Ми вважаємо, що це наш людський капітал, який має змінити країну на краще», – наголосив, відкриваючи фестиваль, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський.

Кращі з поданих на фестиваль проектів визначаються в конкурсах, які проходять у рамках його програми. Це конкурс стартапів (http://www.startup.kpi.ua) і конкурс «Intel-Техно Україна 2017-2018» (http://isef.in.ua).

На Всеукраїнському конкурсі стартапів «Sikorsky Challenge», який, власне, дав назву фестивалю, зустрічаються розробники проектів у багатьох галузях науки і техніки та представники великого інвестиційного бізнесу. Тож для авторів проектів перемога в конкурсі стартапів – це шанс отримати інвестиції. А для переможців «Intel-Техно Україна» (це український фінал регіонального етапу Всесвітнього конкурсу «Intel ISEF», який понад 50 років проводить всесвітньовідома корпорація «Intel») – можливість представляти Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу у США навесні 2018 р.

Зауважимо, що конкурс стартапів «Sikorsky Challenge 2017» розпочався у квітні. На конкурс було надіслано 213 проектів. Після попереднього відбору та тренінгів до фіналу було відібрано 63 з них. Їх оцінюватиме авторитетне міжнародне журі, після чого відбуватимуться переговори інвесторів з представниками команд проектів. Автори та авторські колективи проектів-переможців цього конкурсу отримають можливість реалізувати свої проекти у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів.

Конкурс «Intel-Техно Україна 2017-2018» – Національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів проводиться за підтримки Посольства США в Україні. Цього року він відзначає свій ювілей, адже проходить в Україні вже вдесяте. На фестивалі з-поміж 215 проектів від 260 авторів з 20 областей України та Києва, які вийшли в український фінал за шістьма напрямами («Робототехніка», «Енергетика», «Фізика та астрономія», «Комп’ютерні науки», «Математика», «Інженерія (механіка) та Інженерія біомедична, екологічна та матеріалознавство»), буде визначено суперфіналістів цього конкурсу. Вони отримають змогу удосконалити свої розробки з науковцями в лабораторіях КПІ ім. Ігоря Сікорського та інститутів НАН України. Серед членів українського наукового журі конкурсу – провідні вчені та освітяни з наукових і науково-освітніх установ України (інститути Національної академії наук України, КПІ ім. Ігоря Сікорського та інші). При визначенні переможців члени журі оцінюватимуть не лише науковий рівень проектів, але й презентаційні та комунікаційні навички конкурсантів, логічне мислення, володіння англійською мовою, самостійність та завершеність робіт, адже найкращі з суперфіналістів у травні 2017 р. представлятимуть Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу «Intel ISEF» у Сполучених Штатах Америки. Утім, фінал конкурсу «Intel-Техно Україна 2017-2018» – це не лише виставка, представлення робіт журі та експертам і, врешті-решт, визначення переможців. Це ще й «Освітня академія Intel» для керівників школярів – учасників конкурсу, зустріч конкурсантів з академіками НАН України, тематичні екскурсі від Державного політехнічного музею КПІ імені Ігоря Сікорського, наукові експерименти, що демонструватимуть студенти університету на науково-експериментальних майданчиках, виставка дитячих малюнків «Наука очима дітей» тощо. І навіть День відкритих дверей КПІ імені Ігоря Сікорського, який відбудеться 12 жовтня з 14:00 до 18:00 також у Центрі культури і мистецтв університету!

Ще перед урочистою церемонією офіційного відкриття фестивалю його учасники та гості мали можливість взяти участь у Міжнародному форумі учасників інноваційної екосистеми в Центрі інноваційного підприємництва університету. Учасники форуму обговорювали розвиток інноваційної екосистеми України, питання інтеграції інновацій, стартапів з малими та середніми підприємствам в Україні для виведення їх на міжнародні ринки, перспективи розвитку стартапів і стартаперства, правові проблеми інтелектуальної власності в контексті розвитку стартапів тощо. Крім того, ті, хто зібрався на форумі, мали змогу ознайомитися зі стендовими презентаціями проектів, відібраних до фіналу конкурсу «Sikorsky Challenge», Пленарне засідання форуму завершилося підписанням Меморандуму про ініціативу створення інноваційного Дніпровського космічного кластеру, засновником якого є Громадська організація «Космічна долина». Від імені Інноваційної екосистеми КПІ імені Ігоря Сікорського свої підписи під документом поставили ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат та директор ТОВ «ПОЛІТЕКО САЙЄНС СІТІ» Богдан Андрійцев, від імені ГО «Космічна долина» – член її Правління, керівник Робочої групи зі створення Дніпровського космічного кластеру Євген Рокитський. Цей Меморандум просто в залі Центру інноваційного підприємництва підписали ще й керівники Агентства розвитку Дніпра, Кластерної платформи «Polska 3.0», ТОВ «ЮПРОМЕКС» та інших організацій.

Учасники та гості фестивалю також мали змогу оглянути дві виставки в Центрі культури і мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського – проектів школярів-учасників конкурсу «Intel-Техно Україна 2016-2017» та проектів школярів-учасників конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», фінал якого відбудеться у листопаді цього року.

Оголошення переможців конкурсів і вручення їм нагород і призів відбудеться в Центрі культури і мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського під час урочистого закриття фестивалю 13 жовтня об 11-00.

Zoom Kobe Venomenon V 5