Популярна Польща: кількість українських студентів стрімко зростає

Відомо, що отримання вищої освіти в Польщі користується популярністю серед українських студентів. Однак темпи зростання цієї популярності вражають, хоча і є закономірним наслідком взаємного інтересу.

Українські студенти є бажаними і дуже важливими для Польщі, яка залучає їх цілим рядом переваг.

Радник Посольства Республіки Польща в Україні з питань науково-освітньої співпраці Анна Кузьма наводить офіційну статистику чисельності українських студентів у польських вищих навчальних закладах: у 2009/2010 навчальному році – 2 400 осіб, у 2010/2011 – 3 800, в 2011/2012 – 6500, а в 2012/2013 навчальному році за попередніми даними – близько 8 000.

Таким чином, упродовж трьох років чисельність українських студентів у Польщі зросла втричі. Таке зростання обумовлено відкритістю польського освітнього ринку для українських студентів, схожістю культур, а також тим, що платне навчання у Польщі та в Києві коштує приблизно однаково.

За словами Анни Кузьми, Україна є пріоритетним напрямком для Польщі, оскільки українська молодь добре зарекомендувала себе, зі студентами немає проблем і вони добре акліматизуються в Польщі.

Директор освітнього агентства Domar Travel Education Олеся Шахраюк зазначає, що причиною такої популярності є й те, що польські університети постійно вдосконалюють навчальні програми для іноземних студентів, надаючи нові можливості. Українців також приваблює можливість навчатися як польською, так і на англійською мовами.

Окрім того, система польської освіти гарантує отримання диплома європейського зразка, що несе в собі набагато більше перспектив. Також варто врахувати культурну близькість народів і зрозумілий українцям менталітет.

Оксана Лозенко, директор освітнього агентства A-priori Education Abroad, таке зростання числа студентів польських університетів пояснює можливістю вступу відразу після закінчення української школи, що є практично неможливим для європейської системи освіти. Також, на думку фахівця, українців приваблює порівняно невисока ціна при європейській якості освіти. Вартість навчання складає від 1 200 євро на рік, на англомовних програмах від 2 500 євро.

Польські навчальні заклади пропонують привабливі варіанти стажувань, зрозумілу систему вступу, можливість зарахування ще до отримання атестата, а також інтенсивні курси польської мови при навчальному закладі та отримання виду на проживання.

Найбільш затребуваними напрямками навчання є міжнародні відносини, бізнес, економіка, а в 2012 році був підвищений попит на IT-спеціальності та програмування.

Олеся Шахраюк розповідає, що для залучення українських студентів, представники польських навчальних закладів часто приїжджають до України з презентаціями своїх програм, дуже активно просувають польські освітні бренди, особливо це стосується Заходу України.

Польські навчальні заклади зацікавлені у залученні українських студентів, про що свідчить недавнє оголошення польськими університетами спільно з урядом Польщі сертифікації українських агентств, які можуть надавати консультаційні послуги з питань навчання в Польщі.

Агентства, що працюють на ринку освіти за кордоном та мають глибокі знання в питаннях вищої освіти в Польщі зможуть пройти сертифікацію і зараховувати студентів до польських університетів.

Інтерес Польщі в збільшенні кількості українців у вузах країни підтверджує і те, що в деяких польських вузах вартість навчання для українських студентів є нижчою, ніж для інших іноземців.

Радник Посольства Польщі розповідає, що більшість українських студентів навчається польською мовою. Звичайно, є англомовні програми, але, по-перше, вони платні, а по-друге, на польські програми університети часто пропонують навіть безкоштовні місця. Втім, додає Олеся Шахраюк, деякі програми надають можливість суміщати навчання двома мовами.

Співвідношення студентів у державних і недержавних навчальних закладах є приблизно рівним. Однак українські студенти частіше віддають перевагу недержавним вузам, оскільки, на думку Оксани Лозенко, абітурієнти та батьки вибирають ті навчальні заклади, де є україномовні куратори, центри стажувань і працевлаштування.

Більшість іноземних студентів навчається у Варшаві, Кракові, Любліні, та інших академічних центрах, таких як Гданськ, Познань і Лодзь.

Якщо говорити про регіони з яких приїжджають українські студенти, то раніше більшість абітурієнтів приїжджало із Західної України, але тепер ситуація змінюється. На даний час багато студентів приїжджає з Центральної та Східної України.

Оксана Лозенко підтверджує цю тенденцію і зазначає, що останнім часом активізувалися мешканці Криму, Дніпропетровська та Одеси.

Навчання в Польщі дає можливість відчути себе по-справжньому європейським студентом. Це міжкультурне спілкування, європейські академічні програми обміну, стипендії від фондів, недорогі перельоти, необмежене переміщення Європою тощо.

Олеся Шахраюк додає, що деякі польські університети, маючи акредитацію Британських або Північноамериканських університетів, надають можливість отримати не тільки диплом свого навчального закладу, але й диплом одного з університетів цих країн. Це значно розширює можливості навчання в магістратурі, а також в інших розвинених країнах.

Nike Fashion