Форум «Форсайт та побудова стратегії соціально-економічного розвитку України на середньостроковому (до 2020 року) та довгостроковому (до 2030 року) часових горизонтах»

%d1%84%d0%be%d1%80%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82
17 листопада в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбулася презентація Форсайту соціально-економічного розвитку України на середньостроковому (до 2020 року) та довгостроковому (до 2030 року) часових горизонтах.

Форсайт, від англійського Foresight – «погляд у майбутнє» – найбільш ефективний інструмент формування пріоритетів у сфері науки і технологій, економіки, держави і суспільства.
За результатами Форсайт-проектів створюються дорожні карти, які дозволяють вирішити питання формування майбутнього.
У багатьох розвинених країнах (зокрема, в Канаді, Японії, Німеччині, Франції, Бельгії) такі дослідження використовуються для стратегічного планування. Для інших – а це такі успішні нині країни як Сінгапур, Південно-Африканська республіка, Ізраїль – вони стали ефективним інструментом, за допомогою яких вдалося збудувати ефективну стратегію виходу з кризи.

Форсайт для України презентували – ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський та засновник фундації «Аграрна наддержава» Андрій Гордійчук, а модератором засідання виступив дипломат і відомий громадський діяч Олександр Чалий.

Форсайт для України виконали науковці Світового центру даних з геоінформатики і сталого розвитку Міжнародної ради з науки (ICSU) при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» та Інституту прикладного системного аналізу НТУУ «КПІ» МОН України та НАН України на замовлення фундації «Аграрна наддержава». Участь у роботі над ним взяли п’ятдесят експертів і більше сорока математиків, програмістів та інших фахівців.

Дослідники визначили п’ять головних факторів, які гальмують розвиток української економіки (тіньова економіка, частка якої становить 47%), величезний масштаб корупції (13,1% від ВВП), пенсійне навантаження на бюджет (7,5% ВВП), обслуговування державного боргу (7,4% ВВП) та дуже висока енергомісткість ВВП, що в 3-5 разів перевищує енергомісткість ВВП розвинених країн світу.

На презентації були представлені вісім сценаріїв можливого розвитку України.

«Форсайт може стати ефективним інструментом для конструювання майбутнього нашої держави, як це було в інших країнах світу, – сказав Михайло Згуровський. Його можуть використовувати люди, що приймають рішення на рівні держави, інституції громадянського суспільства та міжнародні організації для розроблення раціональної політики та конструктивних планів розвитку України».

Участь в обговоренні Форсайту взяли – високопосадовці органів державної влади, народні депутати України, науковці, керівники громадських організацій та бізнесмени. Тобто представники саме тих структур, від яких безпосередньо залежить, які саме шляхи обиратиме наша країна, прямуючи у майбутнє.

За матеріалами ДМС

Nike Air Max