Вітольд Ващиковський – новий польський Mіністр закордонних справ


Уряд Прем’єр-міністра Беати Шидло, у якому Міністерством закордонних справ керуватиме Вітольд Ващиковський, почав працювати у понеділок, 16 листопада.

Новий шеф польської дипломатії Вітольд Ващиковський народився 5 травня 1957 року у Піотркові Трибунальському. Він дипломат, за освітою історик, має ступінь доктора гуманітарних наук.

Вітольд Ващиковський – випускник Філологічно-історичного факультету Лодзинського університету (1980 р.) та Факультету міжнародних відносин Орегонського університету у США (University of Oregon, 1991 р.). У 1992-1993 рр. отримав післядипломну освіту у сфері міжнародної безпеки і контролю за озброєнням у Женевському центрі політики безпеки у Швейцарії (Geneva Centre for Security Policy). У 1993 році здобув ступінь доктора гуманітарних наук з історії на підставі роботи «Сполучені Штати і стратегічні переговори щодо роззброєння, 1919-1936». У 1981-1987 рр. працював на посаді асистента Філологічно-історичного факультету Лодзинського університету.

З Міністерством закордонних справ пов’язаний з початку 90-х років. У 1992 році був прийнятий на роботу старшим експертом у Департамент Системи Об’єднаних Націй і Департамент Європейських Інститутів, у 1996 році став заступником директора Департаменту Європейських Інститутів, а згодом – Департаменту Політики Безпеки. У 1997 році виконував обов’язки керівника Зв’язкового офісу Республіки Польщі при НАТО в Брюсселі, був також заступником Представника Республіки Польща у новоствореній дипломатичній установі при Північноатлантичному Альянсі (1997-1999 р.). У 1999-2002 роках представляв Польщу в Ірані у якості посла. У 2003 році працював у Департаменті стратегії і планування закордонної політики МЗС, а в 2005 році став заступником директора Департаменту Африки і Близького Сходу. У 2005-2008 роках був заступником міністра закордонних справ і водночас виконував обов’язки головного переговірника у розмовах зі Сполученими Штатами щодо протиракетного щита.

У 2008 році був призначений на посаду заступника голови Бюро Національної Безпеки. Від 2011 року був депутатом Сейму VII скликання від партії Право і Справедливість. У парламенті він, зокрема, виконував обов’язки заступника голови Комісії у закордонних справах і делегата Парламентської Асамблеї НАТО. У виборах до парламенту цього року знову отримав депутатський мандат. Отримав близько 33 тисячі голосів, що було найкращим результатом у серадзькому окрузі.

Прес-центр
Міністерства закордонних справ РП

Kobe 10 Mentality