Дитячий відпочинок у Польщі

P-11
З 18 по 29 серпня 2015 року група дітей співробітників НТУУ “КПІ”, віком від 10 до 14 років, відвідала столицю Польщі в рамках співпраці між профспілковими організаціями Ки­ївської та Варшавської політехнік. Це вже другий поспіль літній табір, що організовується для юних полі­техніків у Польщі. І цього року за особливої підтримки ректора Варшавської полі­техніки Яна Шмідта та сприяння голови профспілки викладачів Здіслава Галковські діти з України змогли відпо­чити та на власні очі побачити Європейську державу, котра розбудовується та розвивається стрімкими темпами. Цього разу програма перебування включала екскурсійні, пізнавальні та спор­тивні заходи тільки у Варшаві, проте за своїм змістом та насиченістю перевершила минулорічну, до якої входив і відпочинок у горах.

Окрім уже традиційних для екскурсійної Варшави місць, які подобаються дітям (Королівський палац, аеропорт, центр науки “Коперник”, оглядовий майданчик Палацу культури і науки, зоопарк), до програми додали багато цікавих та незвичних місць, про які і хотілось розповісти.

Четвертий день перебування дітей у Варшаві почався з майстер-класу в шоколадній майстерні найстарішої кондитерської компанії Польщі Ернста Веделя. Діти трохи опанували кондитер­ську справу і прикрасили продукцію фабрики власним написом або візерунком. Знаковим є те, що національна сві­до­мість та патріотизм багатьох молодих українців проявились при виборі солодкого оформлення у вигляді державних символів. Здивувало цього року і відвідування замку на воді у Королівських Ла­зенках. Чудове паркове містечко з не­повторним палацом, скульптурами та справжнім амфітеатром начебто дихало минулими віками, і лише численні білки та пави, а також гомін наших дітей, порушували розміреність і тишу місця відпочинку польських королів. Давнім покровителем Варшави вважається сирена. Юним киянам пощастило побачити не лише знаменитий пам’ятник сирені на площі Ринок Старого міста, а й більший монумент біля неповноводної цього року Вісли. Побували також на площі Соборного капітулу, де стоїть дзвін Варшави, який, за переказами, допомагає у здійсненні бажань.

З великою повагою та шаною діти поставились до відвідування нещодавно створеного музею Повстання Варшавського, який присвячено найтрагіч­нішому моменту історії Варшави. І хоча діти не побачили на власні очі експози­ції, оскільки організаторами були введені певні вікові обмеження для ог­ляду, все ж виявили солідарність з польським народом, що вів відчайдушну боротьбу за своє національне самовизначення. На завершення екскурсійної програми дітям з КПІ показали фінансовий та полі­тичний центри Республіки Польща. Спочатку відвідали надсучасну будівлю польської біржі, як виявилось, – тиху і спокійну організацію з багато­мільярдним оборотом, з усіма атрибутами місця, де торгують акціями, – дзвоном, що ознаменовує початок і кінець роботи, та символом фінансового зростання – биком. До речі, знаком фі­нансового падіння у світі вважається ведмідь, проте в поль­ській біржі, чи то з огляду на небажання витратити гроші, чи то зваживши на ін­ше алегоричне порівняння, цей символ відсутній. Для усіх учасників групи незвичним і приємним сюрпризом стала можливість побачити зсередини урядові та законодавчі установи Польщі – Сейм і Сенат. Ознайомившись з політичним устроєм та побувавши поруч з найвідомішими сучасними полі­тиками Польщі (відвідування відбувалось у робочий день, у робочий час), діти на власні очі побачили справжні європейські цінності та традиції в дії. Наступні три дні стали днями активного відпочинку, прогулянок, гри у футбол та придбання сувенірів.

Насамкінець хочеться подякувати організаторам та натхненникам цієї поїздки: Кшиштофу Вільчинські, Агаті Сі­корські та Зеновії Шитс.

М.О. Безуглий,
заступник голови профкому

Nike Air Max