Студентський футбольний турнір у Польщі


Продовження великого спортивного форуму під назвою “Українсько-Польський футбольний турнір університетських команд 2010-2012” цього року відбулося у Польщі. Нагадаємо, що цей турнір був організований з ініціативи Українсько-Польського центру НТУУ “КПІ”, студентських організацій Варшавської та Київської політехнік і Польської освітянської фундації “PERSPECTYWY” на виконання меморандуму, підписаного 26 червня 2008 року.

Як і торік в Україні, змагання проводилися в містах, у яких проводитимуться матчі “ЄВРО-2012”. У Польщі це право вибороли міста Познань, Гданськ, Вроцлав і Варшава. Тож на полях цих міст з 8 по 14 вересня тривало і наше міжнародне спортивне дійство.

Серед команд-учасниць порівняно з минулим роком відбулися незначні зміни. З українського боку в турнірі взяли участь команди Харківського національного університету ім. Каразіна, Харківської державної зооветеринарної академії, Донецького державного університету управління, Донецького юридичного інституту, Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О.Дідоренка, Національного технічного університету України “КПІ”, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Львівського національного аграрного університету та Львівської Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Польщу представляли Університет Марії Кюрі-Склодовської (Люблін), Університет ім. Адама Міцкевича (Познань), Яґеллонський університет (Краків), Вроцлавський університет,

Варшавський політехнічний університет, Університет Шлонськи (Катовіце), Варшавський університет, Познанський політехнічний університет, Гданський політехнічний університет, Гданський університет, Лодзинський політехнічний університет, Варшавська академія фізичного виховання.

Групова частина турніру проходила з 9 по 11 вересня. За підсумками виступів команд визначились фіналісти та команди-учасниці матчу за 3-тє місце. Футболісти НТУУ “КПІ” здобули одну перемогу над Варшавською політехнікою з рахунком 2:0, одну гру звели внічию, а одну програли.

У фіналі 13 вересня зустрілись Академія сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного (м.Львів) та Варшавська Академія фізичного виховання. Львівська команда програла з рахунком 1:6. Третє місце між собою розіграли Університет ім. Адама Міцкевича (Познань) і Харківська державна зооветеринарна академія. І в цьому матчі перемогу здобула польська сторона з рахунком 3:1.

А 12 вересня в аудиторії Сенату Варшавського політехнічного університету відбулась Українсько-польська конференція “Через спорт до розвитку співпраці між вищими навчальними закладами та порозуміння у Європі”. Як розповів нам проректор НТУУ “КПІ ” С.І. Сидоренко, який репрезентував на ній наш університет, конференція обговорила підсумки групової частини турніру і накреслила перспективи поглиблення співпраці між вишами обох країн. Після її закінчення учасники дали прес-конференцію. На запитання журналістів відповідали з польського боку – професор Марек Роцкі – голова Академічної спортивної ради, сенатор Республіки Польща, Бартоломей Корпак – генеральний секретар Академічної спортивної ради Польщі, Влодзімєж Пашиньські – віце-мер міста Варшава, Адам Олковіч – директор турніру УЄФА “ЄВРО 2012”, Вальдемар Сивінські – президент Польського освітнього фонду “Перспективи”, Єва Суска – директор Департаменту міжнародної співпраці Міністерства спорту і туризму Республіки Польща, і з українського – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща М.З. Мальський, В.Г. Гамов – голова комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, професор В.С.Бакіров – ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, голова Ради ректорів ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації Харківського регіону та професор С. І. Сидоренко – проректор Національного технічного університету України “КПІ”, директор Українсько-Польського центру КПІ. Учасники конференції висловили впевненість у подальшому розвитку плідної співпраці України та Польщі у всіх сферах суспільного життя. Після прес-конференції організатори влаштували святковий концерт та фуршет для учасників і гостей турніру.

Отже, слова, винесені в назву конференції, – “Через спорт до розвитку співпраці між вищими навчальними закладами та порозуміння у Європі” – не порожні гасла. Вони ґрунтуються на реальних справах у напрямку поглиблення зв’язків між університетами. А НТУУ “КПІ” є одним з головних провідників налагодження цієї співпраці.

Сергій Смольц

Lunar Flyknit Chukka