XXI Міжнародний фестиваль сучасної музики

Богдана Хмельницького, 29/2
оф. 17, Київ, Україна
подивитися на карті
+38 044 288 03 04

2 жовтня 2015 року | Львів

39 музичних і мистецьких подій протягом 11 днів – таким насиченим буде XXI Міжнародний фестиваль сучасної музики Контрасти, який розпочався у Львові 1 жовтня. Запропонувати слухачам програму фестивальних подій, яка б змогла якнайширше висвітлити великий спектр напрямків та розгалужень музичного мистецтва нашого сьогодення – такою є головна ідея цьогорічних Контрастів, які проходитимуть під гаслом «Музичне мистецтво XXI століття». Новизна, відкритість до експерименту та елементи несподіваності є ключовими принципами цьогорічного Фестивалю, програма якого надзвичайно різноманітна: це і електронна музика у Філармонії та в клубі Picasso, і камерне музикування, під час якого слухачі перебуватимуть на сцені Філармонії разом з виконавцями, це масштабні оркестрові програми, вокальна і хорова музика, майстер-класи і «кава з композиторами», аудіовізуальні інсталяції, перформанси й навіть парфумерні трансформації звукових оразів. Втім, наКонтрастах буде і вдосталь класики XX століття , зокрема української, яка в контексті музики нашого часу розкриє себе в дещо іншому світлі. 

На Фестивалі прозвучить 12 світових прем’єр, серед яких твори як українських, так і закордонних композиторів. Зокрема відомий український композитор Сергій Пілютіков написав симфонічний твір спеціально на замовлення цьогорічних Контрастів, а польські ансамблі сучасної музики приїдуть до Львова, щоб вперше виконати прем’єри творів (серед яких і твори молодих українських композиторів), які було замовлено Міністерством культури і національної спадщини Польщі. Також у програмі Контрастів численні виконання творів, які ще ніколи не звучали в Україні. Завітають такі ключові постаті сучасної української музики, як Валентин Сильвестров, Олександр Щетинський, Кармелла Цепколенко, Володимир Рунчак, а також ціла плеяда визнаних мистців молодшого покоління. Композитор з Болгарії, представник Болгарського національного радіо і редактор музичної програми Мілєн Панайотов буде присутнім протягом усього фестивалю й готуватиме програму для Болгарського радіо про цьогорічні Львівські Контрасти.

Серед закордонних гостей також: Gryphon Trio з Канади, польські ансамблі NeoQuartet іKwartludium, Ensemble Zeitsprung з Німеччини, австрійські музиканти Зіґрід Гаґн (фортепіано) і Танер Тюркер (віолончель), німецький дириґент Маркус Ельснер, гості з Польщі Роман Ревакович (дириґент), Марек Топоровський (клавесин, орган), Малґожата Кляйн (клавесин), Аґата Шимчевська (скрипка), Мачєй Францкєвіч (баян), зі Швейцарії – Райнер Гельд (дириґент), Ґабріелле Бруннер (скрипалька та композитор), Денис Северин (віолончель), Тетяна Корсунська (фортепіано), з Росії – Олександр Пільчен (барокова скрипка) та Даніїл Пільчен (композитор), а також дириґент і композитор із Бразилії Рікардо Кальдероні.

Дві події Фестивалю відбуватимуться в режимі своєрідного марафону, й розпочавшись увечері, завершаться над ранок. Перша – Ніч Контрастів 3 жовтня, у рамках якої у Філармонії відбудеться 9 різнопланових музичних та мистецьких акцій. Друга – Contrasts Session 9 жовтня у клубі Picasso, де непересічна клубна «електроніка» поєднається із «живою» віолончеллю й бароковою скрипкою.

Серед локацій Фестивалю – арт-кафе Квартира 35. Саме там відбуватимуться дискусії з композиторами-гостями фестивалю, які проходитимуть у форматі «кава з композитором».

У Філармонії відбудуться майстер-класи від виконавців – Марка Топоровського (клавесин) і Дениса Северина (віолончель).

Як і минулого року, на Фестивалі будуть також театральні події: 4 жовтня в Першому Українському академічному театрі для дітей і юнацтва відбудуться два перформанси, об’єднані мета-назвою Мистецтво комунікації.

Інсталяція Синтетичний світ (автор Тарас Бенях), та аудіо-візуальна інсталяція Пам’ятьОстапа Мануляка та Михайла Барабаша доповнюють перелік міждисциплінарних синтетичних мистецьких проектів у програмі Контрастів.

Завершиться Фестиваль концертом Академічного камерного оркестру Віртуози Львова під керівництвом відомого дириґента та музичного діяча, який стояв у витоків ЛьвівськихКонтрастів, Романа Реваковича. В програмі прозвучить «класична» композиція Арнольда Шенберґа, твори польських та українських композиторів, зокрема прем’єра нового твору Богдани Фроляк.

«Чи можна було уявити років двадцять тому, що у Львові колись відбудеться музичний фестиваль класичного авангарду?» — писала львівська преса двадцять років тому, у 1995 р., коли Контрасти відбувались уперше. Сьогодні ж Львів уже неможливо собі уявити безцього фестивалю сучасної музики, який незмінно відбувається уже двадцятиріччя поспіль.

ОРГАНІЗАТОРИ:

Львівська обласна рада

Львівська обласна державна адміністрація

Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА

Львівська міська рада

Львівська організація Національної спілки композиторів України

Львівська обласна філармонія

www.philharmonia.lviv.ua

http://bohdansehin.wix.com/contrasts-fest2015Air Jordan XXXI Low